Nagelsvamp står för cirka 50 procent av alla diagnostiserade nagelsjukdomar och ungefär en tredjedel av alla med fotsvamp lider också av nagelsvamp. Idag räknar man med att cirka 8–10 procent av befolkningen har nagelsvamp. Många av dem utan att veta om det. Här kommer vi att berätta mer om nagelsvamp, hur du kan känna igen nagelsvampen redan i ett tidigt skede och självklart vad du kan göra åt det.

Nagelsvamp kan göra ont och det kan se ganska otrevligt ut. Och om den inte behandlas så kan den förvärras och spridas. Är du osäker på om du har nagelsvamp så bör du vända dig till en läkare.

Vad är nagelsvamp?
Nagelsvamp orsakas av tre olika typer av svampar: trådsvampar, som även kallas dermatofyter, jästsvampar och mögelsvampar. Den första typen, dermatofyterna, är den klart vanligaste orsaken till nagelsvamp.

Svampen lever av keratin som finns i hud- och nagelvävnad. Svampen sönderdelar keratinet vilket ger symptom i huden eller på naglarna.

Det finns ett antal riskfaktorer för att drabbas av nagelsvamp: försämrad blodcirkulation, diabetes, ålder, rökning, att utsätta fötterna för en fuktig miljö, nageltrauma som trånga skor och löpning; och så finns det så kallad genetisk predisponering – vilket betyder att man helt enkelt har lättare att få nagelsvamp.

Nagelsvamp är inte bara ett kosmetiskt problem, ofta vill man inte visa upp fötterna för att det finns en pinsam aspekt i att ha nagelsvamp. Vi håller inte med. Att ha fått nagelsvamp är ofta ett tecken på att man lever ett aktivt liv. Och det är någonting att vara stolt över. Loceryl hjälper dig med att ta hand om dina naglar på bästa sätt.

Hur får jag nagelsvamp?
Nagel- och fotsvamp är smittsamt. Offentliga våtutrymmen som badhus och duschar är en vanlig smittkälla. Även att man fuskar med fothygienen eller har för täta skor. Det är viktigt för fötterna att andas. Människor som ofta utsätter fötterna för fukt, som de som idrottar mycket har en större risk att drabbas och för dem är det extra viktigt att ta hand om fötterna.

OK, men hur märker jag om jag drabbats av nagelsvamp?
Det finns en del olika symptom men det är viktigt att veta att det kan ta lång tid innan du ser några symptom. Det är först när svampen fått fäste som det börjar synas. Ett tecken är att nageln börjar missfärgas och förtjockas – eller kanske växer långsammare än vanligt. Mer framskridna fall kan kännas igen på att nageln spricker eller skivar sig, blir gulaktig och kanske fastnar i strumporna.


Symptom på nagelsvamp:

Hur blir jag av med nagelsvampen? Jag vill bli av med den!
Du använder Loceryl. Med en behandling i veckan med Loceryl är du på god väg.

Det första du måste vara medveten om är att det tar tid. Och det tar längre tid beroende på hur utbredd nagelsvampen är. Nageln växer väldigt långsamt och det tar tid för en ny nagel att växa ut. Därför är det viktigt att fortsätta behandlingen under hela perioden.

Det tar upp till 6 månader för en fingernagel och 9–12 månader för en tånagel att växa ut helt. För det första så växer naglar väldigt långsamt, ca 2 mm i månaden, sen är det också en del av nageln som ligger osynlig i tån, denna del måste också växa ut.

Med Loceryl räcker det med att behandla en gång i veckan. Rengör ordentligt, fila nageln, torka rent med våtservetten och pensla på Loceryl och låt torka. Då bildas en vattenresistent reservoar på nageln som fortsätter behandla under en veckas tid. Sen är det bara att repetera för att fylla på reservoaren.

Ladda ner faktablad ”För välmående och friska naglar” (pdf)


Symptom på nagelsvamp: